Instal·lacions i recorreguts

El Delta de l’Ebre és zona protegida des de 1983 com a parc natural i va ser considerat reserva de la biosfera el 2013. El parc té diversos punts d’interès pel que fa a l’observació d’aus, de l’entorn i dels diversos ecosistemes que el formen.

 A l’hemidelta esquerra hi trobem:

 ©Jordi Gil

Bassa de les Olles que consta de cinc miradors, un carril per a bicicletes de quatre kilòmetres de recorregut i una àrea de servei.

Punta del Fangar. No hi ha accés motoritzat. Es tracta del braç nord del delta que té una superfície de 517 hectàrees. Hi trobem un mirador i el far envoltat de miratges. Hi viu una colònia de xarracs, la més important de la Península.

Riumar: La platja de Riumar es troba molt a prop de la desembocadura del riu Ebre, al costat del Garxal, una zona d’especial interès natural pintada amb aigües estancades i llacunes configurades per petits illots. La platja de Riumar està just davant del nucli que duu el mateix nom,

Bassa del Garxal. Hi trobem un carril bici de tres kilòmetres i cinc miradors, entre els quals destaca el Zigurat, una gran construcció de fusta dins la que hi viuen un munt d’ocells.

I a l’hemidelta dret:

Illa de Buda. L’accés és restringit, tot i que hi ha alguns dies de l’any amb l’entrada permesa, ja que és una important àrea de nidificació que cal protegir especialment. A prop hi ha l’observatori de Migjorn que permet tenir-ne una bona visió. Es pot vorejar en vaixell o caiac.

Migjorn. Situada a prop de la desembocadura de l’Ebre, ara tapada per sediments, enfront de l’Illa de Buda, és una de les platges més representatives del delta. Abans d’arribar-hi hi ha el mirador del Migjorn, des d’on s’obtenen unes vistes sensacionals de la llacuna de l’Alfacada i l’Illa de Buda i de les nombroses colònies d’aus que habiten a la zona.

Bassa de la Platjola. Antigament la gola de la Platjola era una de les sortides del riu al mar. Es troba a continuació de la platja del Serrallo i abans d’arribar als Eucaliptus, on hi ha una urbanització, un camping i un restaurant..

Llacuna de la Tancada: Hi ha un carril bici que porta fins la llacuna de l’Encanyissada (Ruta de les llacunes). Té dos miradors.

L’Encanyissada. A més de la casa de Fusta, on es pot contemplar una exposició sobre la fauna de la zona, també hi trobem una gran barraca tradicional que és punt d’informació i agro-botiga, un restaurant i un centre d’activitats. Hi ha un carril bici de 3,4 kilòmetres i cinc miradors.

Punta de la Banya: L’altre braç del delta mira cap a la badia dels Alfacs. És un dels millors indrets per a veure flamencs. Hi ha un mirador. S’hi arriba pel braç del Trabucador.

Trabucador:  És un dels espais més bonics del Delta de l’Ebre. Es tracta d’un un braç de terra que s’endinsa al mar a través de sis quilòmetres i mig fins la punta de la Banya. S’hi pot anar a través d’un camí per on es pot veure el mar a ambdós costats i que continua fins les Salines de la Trinitat.

Ullals de Baltassar. Camí de Sant Carles de la Ràpita, a mà esquerra hi ha aquestes surgències d’aigua que han creat un ecosistema ben diferent de la resta del delta. Es recorre per senders a través d’un itinerari d’uns 500 metres.

Alguns enllaços per conèixer millor el Parc Natural del Delta de l’Ebre:

Ruta de les Llacunes

L’Encanyissada i la Casa de Fusta

Els ullals de Baltasar

Ecomuseu

La badia dels Alfacs

Les platjes del Delta

Illa de Buda

La Tancada i MónNatura Delta de l’Ebre