Les pintures rupestres d’Ulldecona

Als Abrics de l’Ermita, situats a la serra de Godall (Ulldecona), es conserva un conjunt excepcional de pintures rupestres que són considerades Patrimoni de la Humanitat.

Abric nº IV. Els abrics de l'Ermita
Abric nº IV. Els abrics de l’Ermita

Una excursió molt recomanable si esteu passant uns dies al delta de l’Ebre és arribar-se a Ulldecona (situada a uns 30 kilòmetres) i visitar aquestes pintures del Neolític que per les seves característiques estan considerades de les més importants de la península Ibèrica.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La carretera deixa Ulldecona i camí de Tortosa trobem un trencant que condueix fins a l’ermita de la Pietat. L’escenari és perfecte, una cornisa rocosa envolta una gran vall que en la nostra imaginació esdevé el lloc més adequat per fer una cacera. La contemplació de les pintures així ho confirma. El conjunt d’Art Rupestre d’Ulldecona s’estén uns 500 metres i s’hi han arribat a comptar més de 400 figures que es distribueixen entre diferents abrics. Actualment se’n poden visitar dos. El número I destaca per un cèrvol majestuós que només té dibuixat el contorn i és tan bell i complex que ha esdevingut el símbol d’aquest centre de pintures rupestres. L’abric número IV és realment espectacular ja que mostra una completa escena de caça dirigida per un xaman i en la qual homes i animals -un total de 170 figures- corren en diferents plans i creen una trepidant escena en moviment. Les pintures realitzades amb òxid de ferro compten amb 3.500 anys d’antiguitat –n’hi ha d’altres que van ser fetes 8.000 anys enrera– i van ser trobades el 1975. Els abrics de la Pietat formen part del conjunt d’Art Rupestre Llevantí que l’any 1998 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat.

Situat a la mateixa ermita de la Pietat, just al costat dels abrics, el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita ofereix una introducció i les dades necessàries per a entendre i gaudir plenament de la visita a les pintures. Va ser creat l’any 2005 pel Museu d’Arqueologia de Catalunya i ofereix una complexa visió general de l’art llevantí i més concretament dels 13 abrics que formen el conjunt. A través de recursos gràfics, fotografies i calcs de les pintures, el visitant coneixerà d’una forma molt amena aquest llegat artístic i històric.

Cal tenir en compte que aquesta ruta permet també visitar les properes oliveres mil·lenàries de la Partida de l’Arion.

Per visites guiades consulteu Turisme d’Ulldecona 

Advertisement