Festes de l’arròs. La Plantada

Cada primavera se celebra a Sant Jaume d’Enveja la tradicional plantada de l’arròs, una festa que recrea els antics treballs del camp i rendeix homenatge aquells pagesos que amb d’esforç titànic van aconseguir fer del Delta un lloc habitable. La “Plantada” de Sant Jaume es farà el dia 16 de juny al Passeig Fluvial, a l’arrossar que s’ha creat per l’ocasió i del que se’n té cura durant tot l’any.

Festa de la Plantada

Música, balls típics, tastos de cócs i “barreja” (la beguda d’alta graduació que prenien els pagesos) acompanyen la festa en la que els plantadors arriben en carro a primera hora del matí per organitzar les garbes d’arròs i començadar a fer a ma la plantada. Tots aquells que ho desitgin podran entrar a l’arrossar i experimentar el fang tou i moll sota els peus i la duresa de la feina.

 

Fa 150 anys, el terme de Sant Jaume era un territori inhòspit, d’aiguamolls, on molts factors dificultaven l’assentament humà. La transformació dels erms deltaics no arribà fins al 1860, amb la construcció del Canal de la Dreta de l’Ebre, que va fer possible el conreu i la introducció de la plantació de l’arròs. La construcció de tota la xarxa de reg, les feines de dessecament i el progressiu conreu de milers d’hectàrees foren tasques molt dures realitzades en un medi hostil i s’allargaren fins ben entrat el s. XX.

Durant tot el mes de juny tenen lloc a les diversos poblacions del Delta de l’Ebre em el marc de les Festes de l’Arròs, les respectives Plantades, i, al setmebre, les festes de la Sega, dues cites imprescindibles per tots els qui volen conèixer millor el Delta de l’Ebre.

Més informació

 

Festes de l'arròs. La Plantada. Delta de l'Ebre

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s