Del Delta a la Terra Alta

Cent per cent mediterrània, a la Terra Alta xiuxiuegen les oliveres i la vinya. En aquest tros de Catalunya enclavat entre muntanyes hi ha dotze municipis i 11.500 habitants, una terra de marcat caràcter amb vins cada vegada més reconeguts i una oferta de turisme i aventura més que seductora. Una escapada perfecta des del Delta de l’Ebre.

Terra Alta

De Sant Jaume d’Enveja a la capital de la Terra Alta, Gandesa, hi ha uns 70 kilòmetres de bon camí, per tant és una magnífica opció per fer-ne una visita des del Delta de l’Ebre i gaudir d’uns paisatges molt diferents dels arrossars i les platges i d’una gastronomia singular que té com a fil conductor els productes emblemàtics de la zona: el vi, l’oli i els fruits secs.
Un bon punt de partida per a recòrrer la Terra Alta és Pinell de Brai, a la població hi ha una de les “catedrals del vi” de la zona, l’antic celler Cooperativa (Pilonet, 8) situat a l’edifici modernista de Cèsar Martinell (1918 1927), deixeble de Gaudí, i que avui és la seu del Celler Pagos de Hibera i d’un restaurant la carta del qual està assessorada pel xef Fran López del restaurant Villa Retiro de Xerta amb una estrella Michelin. Espectacular l’edifici de maó amb la seva impressionant façana de pedra i rajoles vitrificats, així com els arcs de la sala principal que arriben a tenir un alçada de 19 metres. S’organitzen recorreguts amb tast de vi i oli.
Sortint de Pinell, cal fer una parada a la Cota 705, una talaia des de la qual s’observa el conjunt de la serra de Pàndols, escenari de durs combats l’agost de 1938 i on es troba el Monument a la Pau. És hora de conèixer l’altra “catedral del vi”, també de Cèsar Martinell, aquesta situada a Gandesa. El centre de la capital de la Terra Alta conserva traços medievals i està presidit per l’església de l’Assumpció amb una portada preciosa del segle XIII, testimoni del seu passat templer. Molt a prop es troba un dels cellers més antics de la zona fundat el 1828, el Bàrbara Forés (Santa Anna, 28) al capdavant del qual està Pili Sanmartín, sisena generació de viticultors. Es poden realitzar visites guiades al celler i les vinyes i tastar els vins de la marca.

Garnatxa Blanca Terra Alta
©barbaraforés


La ruta segueix cap a Corbera d’Ebre, testimoni mut però eloqüent del que va significar per aquesta terra la Batalla de l’Ebre. A la part alta de la vila es troba el que un dia va ser el poble de Corbera, completament destruït i presidit pels murs que van quedar en peu de l’església de Sant Pere. A Corbera cal destacar l’Abecedari de la Llibertat, una mostra d’art a l’aire lliure que conté 28 lletres ubicades en diferents llocs de la vila, testimoni del compromís del món de l’art a favor de la pau.
Només 10 minuts en cotxe separen Corbera i Vilalba dels Arcs per una carretera veïnal en la qual la vinya segueix omnipresent. Terra Alta amb una tradició vinícola mil·lenària produeix un terç de la producció mundial de garnatxa. Per distingir aquests vins el Consell Regulador de la DO ha creat el segell “Terra Alta Garnatxa Blanca 100 × 100”, reservat a les ampolles de més qualitat elaborades exclusivament amb aquesta varietat. Imprescindible doncs la visita a algun dels seixanta cellers d’aquesta DO, amb tast inclòs, esclar.
A Vilalba dels Arcs produeixen els seus vins els germans italians, Gino i Marc Bernava, juntament amb Ruth Fullat. Els tres van arribar a Terra Alta fa poc més de deu anys i van crear el celler Bernaví. Organitzen tastos amb maridatges i música i veremes nocturnes sota la lluna plena en què es recol·lecta el raïm que es convertirà en un dels seus productes estrella, el vi Notte Bianca.

La Terra Alta s’assimila sens dubte al vi i a la Batalla de l’Ebre i cada vegada apareixen més iniciatives que uneixen tots dos àmbits i permeten un millor coneixement de la zona. L’empresa Terra Enllà, especialitzada en recorreguts pels escenaris de la Batalla de l’Ebre, ha creat un menú juntament amb el restaurant Miravall (Avinguda Terra Alta, 98, Tel. 977 430 485) de Batea, que combina gastronomia a base de productes locals amb la història recent d’aquesta terra acompanyat amb vins de la DO Terra Alta.
Batea també té molt a dir de viticultura ecològica, i un dels cellers més innovadors és el Celler Arrufí dels germans Joaquim i Esteve. La família Arrufí porta dècades dedicada al cultiu de la vinya fins que el 2008 van decidir realitzar el seu propi vi i apostar pel cultiu ecològic. Un plaer apuntar-se a una visita per les vinyes i pel celler i tastar els seus vins. Herència Altés és un altre referent a la zona, la seva història comença el 2010 però és fruit d’una llarga tradició familiar. Pili Altés s’enorgulleix d’haver iniciat aquesta aventura elaborant vins amb el raïm de la finca del seu pare. Unes instal·lacions espectaculars amb 4400 metres quadrats en els quals es produeixen 12 tipus de vi, tres d’ells orgànics. Per provar-los res millor que acostar-se a la sala de degustació que també és botiga i obre tots els dies laborables de l’any.

De Batea posem rumb a Horta de Sant Joan, la joia de la Terra Alta. El poble recorda per tots els racons les dues estades que va fer-hi Pablo Picasso. “Tot el que sé, ho he après a Horta” va afirmar l’artista rememorant la seva estada de 1898, quan amb 18 anys acabats de fer va arribar convalescent convidat pel seu amic Manuel Pallarès, una amistat que es va perllongar durant 78 anys. Picasso va tornar a Horta deu anys després, el 1909, amb la seva companya Fernande Olivier. Aquests mesos van coincidir amb l’inici de la seva gran aventura cubista i a Horta va pintar alguns dels seus llenços més transcendents. El Centre Picasso (Carrer de L’Hospital s / n. Tel. 977 43 53 30) acull una exposició dels dos períodes amb facsímils, dibuixos i esbossos de retrats de veïns i llocs que va freqüentar. Des de la casa renaixentista que acull l’exposició picassiana -l’antic hospital d’Horta, amb una portalada gòtica de segle XII- s’observen les Roques de Benet, monòlits altíssims que defineixen el paisatge i van seduir a el gran pintor, i la muntanya de Santa Bàrbara la silueta recorda la de la muntanya Sainte-Victoire, a Aix-en-Provence, que tant va inspirar al seu mestre Cèzanne.
El passeig pel centre d’Horta descobreix una bella plaça porticada, carrerons amb casalots que daten del segle XIII fins al XVIII. I unes vistes magnífiques al rocós i pictòric paisatge que l’envolta ple d’al·licients naturals: tolls d’aigua cristal·lina, cascades, salts d’aigua per fer barranquisme… un paradís per a senderistes que s’emmarca en el Parc Natural dels Ports. Horta de Sant Joan és també una de les antigues parades de la línia de ferrocarril que enllaçava Pobla d’Híjar amb Tortosa i que avui s’ha convertit en una de les Vies Verdes més atractives per recórrer amb bicicleta a través de túnels i viaductes amb parades a diversos pobles de la Terra Alta.


Oferta gastronòmica


L’oferta gastronòmica de la Terra Alta va estretament lligada a el món del vi, a Gandesa trobem El Bistrot (Ctra. De Vilalba, 21, Tel. 977 17 57 39) i El Sibarites (Plaça de la Farola, 4, Tel. 977 42 maig 15), tots dos amb una creativa carta elaborada amb productes de proximitat i una oferta de vins locals molt àmplia. Més tradicionals són l’Hotel Miralles (Av. Generalitat, 19-21) i Can Parrado (Carrer de l’Medi Ambient, 7), situats a Horta de Sant Joan i especialitzats en sucoses carns regades amb vins de la DO Terra Alta, per descomptat.

Rutes enoturistes per la DO Terra Alta

Aquest article ha estat publicat en castellà el dia 25 de desembre de 2020 a El Viajero El País
Text: Anna Borràs

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s