Les barraques són «eco-friendly»

Fang, palla i borró, materials 100×100 naturals i de proximitat, són la base de la construcció de les barraques del Delta.  Antigament eren habitatges per la gent de camp, un lloc on guardar el bestiar i els estris de treball, situades aprop dels arrossars, espais per passar-hi els mesos de la collita que s’aixecaven amb allò que es tenia més a mà.

100×100 naturals

Sostenible? Eco-freindly? L’inversió tèrmica és un dels grans avantages de les barraques. Els materials utilitzats en la construcció procuren un aïllament natural que protegeix l’interior tant de la calor com del fred creant un agradable microclima durant tot l’any.

Fa uns anys les barraques gairebé van estar a punt de desaparèixer però des de fa unes dècades s’han recuperat tot donat-los-hi un ús turístic o de casa de vacances. N’hi ha prop d’una quarentena escampades per tota la geografia del Delta, de tota mida i fins i tot de diferents formes que reinventen el tradicional sostre punxegut a dues aigües i obren finestres per aconseguir més llum interior.

Barraca Vilbor
Barraca Vilbor. ©Toni Villalobos

Barraca Vilbor

La Barraca Vilbor data l’any 1999 i va ser construïda pel mestre artesà de barraques David Monllau, artífex del ressorgiment d’aquest tipus d’ edificacions al Delta de l’Ebre. Va ser feta amb els paràmetres més tradicionals, amb poques innovacions en la construcció i forma, però amb l’adaptació interior a les necessitats actuals.

Dormir en una barraca és realment una experiència singular per l’aïllament tèrmic i acústic, per la sensació d’estar bressolat per la història i la tradició, per reviure com era la vida en aquests paratges no fa més de cent anys enrera. 

Trobem grans barraques al Centre d’Informació de l’Encanyissada, al costat de la Casa de Fusta, i d’altres d’ús privat tant a la dreta com a l’esquerra del ‘Ebre.

Agrobotiga
Agrobotiga a la barraca del Parc Natural

Aquestes edificacions formen part del paisatge del Delta de l’Ebre, s’hi integren i ens expliquen molt de la idiosincrasia d’aquest territori.

Us passem un document en PDF que ha fet el Centre d’Interpretació de Barraques del Delta on s’explica la seva procedència, les característiques i la història i us aconsellem que el visiteu.

Centre d’interpretació de les Barraques del Delta. CIBDE

CIBDE

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s