24 hores al Delta. Una escapada de sensacions

Capvespre amb ostres al Delta de l’Ebre

Localitzat al sud de Tarragona, aquest territori de gran biodiversitat, fràgil i canviant, i declarat Reserva de la Biosfera, és el destí ideal per a aquesta primavera.

El paisatge  del Delta de l’Ebre, incrïblement pla, és perfecte per a ser descobert en bicicleta, a ritme pausat. La ruta vorejant el riu fins a les desertes i enormes platges permet contemplar la verdor infinita dels arrossars i les abundants colònies d’aus que l’habiten. Hi ha senders senyalitzats que circumden les llacunes al final dels quals sempre hi ha un bon lloc per recuperar forces amb la magnífica gastronomia deltaica, d’arrossos, marisc i peixos, i també caça i hortalisses i verdures Km0.

07.00
Val la pena matinar per contemplar una de les més belles sortides de sol que existeix, sigui des del mar o des del riu. La platja de Migjorn és un bon lloc per despertar entre llums liliàcies mentre a l’horitzó el gran disc ataronjat emergeix sobre la Mediterrània. Si es puja al mirador, la vista no pot ser més completa, amb l’enigmàtica illa de Buda -enigmática, sobretot perquè l’accés és molt restringit- amb els seus cavalls de la Camarga i les seves enormes eucaliptus; el riu, esplèndid en el seu tram final; la llacuna de l’Alfacada i milers d’aus sobrevolant aiguamolls …

Illa de Buda
Illa de Buda. ©Toni Villalobos

09.00
A aquestes hores la gana mana i res millor que regalar-se un contundent esmorzar amb algunes de les especialitats d’aquest territori la rica gastronomia inclou una mica de tot, des peix de riu i de mar, carn de caça, marisc, bones hortalisses i, per descomptat, arròs.
Per carreteres estretes flanquejades per petits canals d’aigua, creuem arrossars fins al poble d’Els Muntells on al restaurant Ida-Machino (Carrer Major, 129, tel. 977 47 90 15) demanarem un “esmorzar de forquilla”  amb el que tinguin del dia, que bé podria ser anguila amb suc, xapadillo (anguila) a la brasa, baldanes d’arròs o arròs amb ànec.

11.00
Amb l’estómac més que ple és el moment de recórrer el Delta de l’Ebre amb el millor transport que hi ha per a això: la bicicleta. Podem llogar una elèctrica a Deltacleta o optar per una convencional llogant-la a Riu a l’Ebre. Les possibilitats d’itineraris són enormes. El recorregut al voltant de l’Encanyissada, la llacuna més gran del Delta, és una bona opció, com també ho és acostar-nos fins la propera llacuna de la Tancada on es troba MónNatura Delta de l’Ebre. Aquest centre d’interpretació i divulgació del Delta està situat en unes antigues salines i és un dels millors punts d’observació d’aus -a la Tancada és molt freqüent observar la gran colònia de flamencs que viu de forma estable al delta i s’expliquen a milers-. Així que val la pena portar la càmera de fotos. Des d’aquí es pot agafar una petita carretera que circula paral·lela a la platja, amb diversos miradors per observar l’enorme extensió de sorra, el mar i la badia dels Alfacs protegida per la cadena muntanyenca del Montsià.

El riu és un altre de les destinacions ideals per fer una ruta en bicicleta i ens brinda l’oportunitat de combinar-la amb un passeig en caiac per l’Ebre. A ambdues riberes hi ha senders exclussius per a vianants i ciclistes, són camins ombrejats per pollancres, àlbers i eucaliptus que van deixant veure entre les seves branques les aigües del riu que en aquesta latitud arriba a una amplada de més de 300 metres. Lluny s’albira Lo Passador, l’últim pont que creua l’Ebre, una infraestructura que s’ha convertit en imprescindible per al territori des que va ser inaugurat l’any 2010. I arribem fins a l’embarcador de Balada, un d’aquests pobles minúsculs, amb tot just deu cases i una situació magnífica davant de l’illa de Gràcia. Donarem la volta a aquesta gran illa fluvial dalt d’un caiac, amb l’aire a la cara i seguint el corrent riu avall.

Cap de setmana al Delta
En caiac per l’Ebre. http://www.riualebre.com

15.00
L’hora del dinar s’espera amb delit en aquests indrets on menjar és gairebé el viatge en si mateix. Triem arròs -no importa amb què- i l’acompanyem amb entrants de la terra -musclos, escopinyes, ortigues de mar, navalles a la planxa, galeres, si és el temps … -. A Deltebre mateix tenim el Nicanor (Carrer Major, 22. Tel. 977.480.062) un local cafeteria avalat per l’antiguitat i on es menja molt bé; ja a Riumar, a prop del mar com el seu nom indica, podem triar entre la Paca (Carrer del Flamenc, 9, tel. 977 26 73 94) o podem anar fins a la platja de la Marquesa a Los Vascos (Carretera de la Marquesa, s / n tel. 977 26 71 71), tots dos deliciosos. O apropar-nos al Poble Nou del Delta, on hi ha nombrosos restaurants on serveixen les millors especialitats del Delta: Cal Faiges (Ronda dels Pins, 13. Tel. 977 74 27 03), Lo Pati d’Agustí (Carrer de l’Ebre, 10 . Tel. 977 05 30 00 )

 

17.00
Estructures de pivots de fusta omplen la badia dels Alfacs, són les plataformes muscleres en les que es cultiven ostres i que des de fa unes dècades s’han convertit en una importantíssima font d’ingressos per a la regió. Els musclos del Delta són grans i gustosos, la millor manera de menjar-los és simplement oberts al vapor. I què dir de les ostres? Per delectar-se amb el seu intens gust de mar és imprescindible solcar les aigües de la badia a última hora de la tarda i així poder gaudir també de la posta de sol del Delta. Descobrim un preciós veler de fusta, el Butterfly, que realitza passejos de diverses hores per la badia i ofereix una degustació d’ostres i musclos a alta mar acompanyats de cava o vi de la propera DO Terra Alta. Una altra possibilitat és llogar una petita embarcació al port de Sant Carles de la Ràpita i dirigir-se al Musclarium, una musclera que s’ha vestit de gala per acollir aquells que desitgen gaudir del mar, del bon menjar i el bon ambient.

21.00
Després d’una dutxa reparadora, s’imposa un bon sopar. A prop del Delta es troben Xerta i Ulldecona -a 30 i 40 quilòmetres respectivament, la revolució gastronòmica d’aquestes latituds amb tres restaurants distingits amb estrelles Michelin: Les Moles, amb el xef Jeroni Castells, L’Antic Molí, de Vicent Guimerà i, a Xerta, Villa Retiro, amb Fran López.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s